Melomakarona: dulciuri tradiționale grecești de Crăciun

Foto: V. Hurmuses

Greacă: μελομακάρονο; plural: μελομακάρονα, melomakarona

Crăciunul grecesc aduce în fiecare familie bucuria momentelor petrecute cu cei dragi, ornamente strălucitoare și arome festive: prajiturele condimentate cu portocală și scorțișoară, stropite cu cognac și nuci măcinate: melomakarona. Deliciul Melomakarona vine din îmbăiatul prăjiturelelor în sirop de miere dulce-acrișor, după coacere și răcire.

Mierea e la loc de cinste la masa de Crăciun în Grecia, grecii fiind cei mai mari consumatori de miere de pe glob. În antichitate, mierea era considerată mâncarea zeilor, simbol al bogăției, sănătății, fericirii, iubirii, dar și un elixir al vieții veșnice.

Cuvântul “melomakarono” își are originea în Grecia antică. Până și faimosul “pasta” (“macaroni”) al italienilor provine din cuvântul “makaronia”, din Grecia medievală, însemnând “cină funerară” (“pomană”). Termenul de “makaronia” vine din anticul grecesc “makaria” (chifla – pomană în stil ortodox din zilele noastre). Mai târziu, rețeta de makaria s-a modificat cu adaosul de miere (“meli”), iar numele său s-a schimbat în “melomakarono”.

Iată una din variantele rețetei de Melomakarona (fiecare familie o adaptează tradiției proprii):

Ingrediente: 1+1/2 cană ulei de măsline, 1/2 cană unt topit, 3/4 cană zahăr, 3/4 cană suc de portocale (proaspăt), 3/4 cană cognac (de calitate), 7-8 căni făina fină (se poate utiliza parțial griș), 2 lingurițe praf de copt, 1 linguriță bicarbonat, 3 lingurițe scorțișoară.

Pentru sirop: 2 căni miere, 2 căni zahăr, 2 căni apă, 1 baton scorțișoară.

Preparare: După ce amestecați uleiul, untul, zahărul și sucul de portocale, cerneți de câteva ori făina, praful de copt și bicarbonatul (cernutul face conținutul mai pufos). Adăugați scorțișoara la ingredientele uscate. Adăugați compoziția cernută în primul amestec și amestecați bine din nou. Împărțiți aluatul în bucățele în formă de ou, aplatizați-le și așezați-le în tavă, pe hârtie de copt. Coaceți la foc mediu, până devin maronii (aproximativ 30 de minute). Lăsați să se răcească bine, între timp fierbeți ingredientele pentru sirop. Scăldați melomakarona în sirop timp de 15 minute. Scoateți-le și așezați-le alăturate. Stropiți-le cu nuci tocate și scorțișoară. Rețeta e pentru aproximativ 40 de bucăți.

Melomakarona proaspăt scoase din cuptor îți lasă gura apă! Ulterior, se pot păstra într-un recipient închis ermetic, până la maxim două săptămâni. Nu se păstrează în frigider.

Crăciun fericit și delicios alături de cei dragi… în stil grecesc!

Referințe:
Stanway, P. (2013). ” The Miracle of Honey – Practical Tips for Health, Home & Beauty”, London, U.K., Watkins Publishing
Zikakou, I. (2015, Dec 24). The Etymological Roots of Melomakarona and Kourambiedes. Greek Reporter. http://greece.greekreporter.com/2015/12/24/the-etymological-roots-of-melomakarona-and-kourambiedes/